Ergotherapie bij schrijfproblemen

Welke schrijfproblemen zijn er? En wat kan een ergotherapeut doen om een kind te helpen leesbaar en soepel te schrijven? Daarover gaat deze blog.

Schrijfproblemen

Bij het schrijven op school komen verschillende processen samen. Een kind doet iets met de taal: lezen, spellen en stellen. En de letters en woorden moeten op papier gezet worden. Daar komt de motoriek bij kijken. Schrijfproblemen kunnen daardoor heel verschillend zijn. Als een kind vooral moeite heeft met lezen en spellen is er extra aandacht door de leerkracht of een remedial teacher nodig. 

Bij problemen met vlot en leesbaar schrijven kan de ergotherapeut hulp bieden. Bijvoorbeeld als een kind geen goede pengreep kan maken of hard knijpt in een potlood of als het een kind niet lukt om de letters vloeiend en tussen de lijnen te schrijven.

Schrijfproblemen komen nu vaker voor, omdat de kinderen de afgelopen periode veel minder schrijfonderwijs in de klas hebben gehad. Het aanleren van de lettertrajecten en het letten op een goede schrijfhouding en pengreep heeft daardoor minder aandacht gekregen. Dat is heel jammer, want goed kunnen schrijven heeft invloed op het leren. Bij alle vakken op school wordt het schrijven gebruikt. Bij een laag schrijftempo of veel moeite met het maken van de letters kan een kind minder goed laten zien wat het kan en weet.

Wat doet een ergotherapeut bij schrijfproblemen van een kind?

Intake en observatie:

Soms geeft een leerkracht het advies aan ouders om naar een ergotherapeut te gaan, soms zoeken ouders uit zichzelf contact. De ergotherapeut vraagt uit wat de problemen met het schrijven zijn en kijkt naar het schoolwerk (een taalschrift, spellingschrift, rekenschrift en een schrijfschrift). Verder neemt de ergotherapeut een schrijfobservatie af, om goed te kunnen zien hoe het kind schrijft en om doelen te bepalen. Tijdens de afname van die observatie wordt op veel punten gelet. Hoe zijn de lettervormen, vloeiendheid, lettergrootte, verbindingen en spaties. Daarnaast kijkt de ergotherapeut naar de pengreep, pendruk en de uitgangshouding bij het schrijven.

Behandeling:

Tijdens de behandeling wordt gewerkt aan de punten die voor het kind lastig zijn bij het schrijven. Dat gebeurt zo veel mogelijk op een speelse manier, zodat het plezier in schrijven weer kan groeien. Het kind krijgt tips, die ook thuis en in de klas toegepast kunnen worden. En het kind mag bij het oefenen zelf aangeven welke letter het beste gelukt is en waarom. Zo leert een kind zelf verwoorden wat belangrijk is bij een goed leesbaar handschrift.

Contact:

Denk je dat jouw kind baat kan hebben bij ergotherapie voor schrijfproblemen? Neem dan contact op met Dorien.

3 korte berichtjes:

  • Moet jouw kind vaak de hand losschudden door schrijfkramp?
  • Maakt jouw kind ook veel uitschieters bij de lussen van de lusletters?
  • Wist je dat schrijfproblemen ook het leren rekenen in de weg kunnen staan? Cijfers op papier zetten is ook schrijven!

Deel dit bericht met je vrienden.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt dan elke maand de beste tips en adviezen direct in je mailbox