Sintprikkels!

Sinterklaas is weer in het land! Een gezellig feest, met schoen zetten, liedjes zingen, kadootjes, het sinterklaasjournaal, kruidnoten bakken en eten. Veel kinderen genieten hier volop van. Maar voor sommige kinderen kunnen alle Sintprikkels te veel worden. Hoe help je een kind dat overprikkeld raakt in de Sint-periode? Tips lees je in deze blog. 

Hoe herken je overprikkeling bij je kind?

Als kinderen overgevoelig zijn voor prikkels ervaren ze die prikkels heel sterk. Sommige kinderen hebben dat altijd. Bij andere kinderen komt dat vooral voor als ze moe zijn of als ze iets spannend vinden. Je herkent de overprikkeling aan een reactie van het kind die heftiger is dan je verwachtte. 

Overgevoelige kinderen kunnen zich niet goed afsluiten voor prikkels. Ze horen en zien alles en zijn alert en snel gespannen. Dat kost veel energie. Daardoor kan een overprikkeld kind eerder moe en huilerig zijn. Ook kan een kind ineens boos reageren, veel mopperen of weigeren om mee te werken. 

Wat zie je bij overprikkeling in de Sint-periode?

Per zintuig zie je dan bijvoorbeeld:
Horen: het gejuich van de klas als Sint binnenkomt is véél te luid en een kind moet ervan huilen.
Zien en voelen: een kind wil weg uit de drukte bij de intocht.
Ruiken en proeven: een kind wil geen strooigoed eten, omdat de snoepjes een beetje naar pepernoot ruiken en andersom.
Voelen: een kind weigert bij het knutselen om een baard van Sinterklaas te maken met watten of wil geen pietenmuts op. 

Wat kun je doen aan overprikkeling in de Sint-periode?

De Sinterklaastijd kan heel gezellig zijn, maar ook heel spannend. Wat krijg je in je schoen? En hoe gaan de sinterklaasfeesten thuis en op school? Wat gebeurt er in het sinterklaasjournaal? De intocht in de stad en de aankomst van Sint op school zijn hele drukke momenten. Die kunnen voor een prikkelgevoelig kind echt overweldigend zijn.

Wat kun je doen:

  • Je kunt je kind helpen door samen een kalender te maken waarop te zien is wanneer de Sint aankomt, op welke dagen je kind de schoen mag zetten en wanneer het feest gevierd wordt op school en thuis. Dat geeft overzicht.
  • Als je kind erg opgaat in het Sinterklaasjournaal en zich zorgen maakt, kun je aangeven dat het altijd weer goed komt. Er komt altijd weer een oplossing voor de problemen op de boot en in het Sinterklaashuis.
  • Gun je kind momenten om zich even terug te trekken. Bijvoorbeeld met een boek of een muziekje op een rustige plek. Een friemelspeeltje kan ook helpen om tot rust te komen. Wil je je kind een friemelspeeltje geven als schoenkadootje of op 5 december? Kijk dan bijvoorbeeld hier.
  • Probeer bij de intocht niet midden in het feestgedruis te staan, maar een beetje langs de rand. Of met je kind op je schouders, zodat het kind minder in het gedrang staat. Dat geldt natuurlijk ook voor de aankomst van Sint op school.
  • Voor een groter kind kan het fijn zijn om vlak voor jou te staan. Dan kan je kind met zijn rug tegen je aan leunen of je kunt je handen op de schouders van je kind leggen. Zo hou je contact en maak je een veilige plek voor je kind.
  • Je kunt er ook voor kiezen om de intocht op tv te kijken, dat scheelt veel indrukken. En bij de tv kun je het geluid zachter zetten…
  • Probeer je eigen verwachtingen bij te stellen en te bedenken hoe het voor jouw kind een leuk feest kan zijn. Thuis samen kruidnoten bakken is voor jouw kind misschien wel veel fijner dan in de drukte in de stad lopen.

Veel plezier met het Sinterklaasfeest!

Deel dit bericht met je vrienden.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt dan elke maand de beste tips en adviezen direct in je mailbox