Het Sinterklaasfeest komt er weer aan! Voor veel mensen een gezellig feest om naar uit te kijken. Maar voor sommige kinderen zijn de komende weken ook heel spannend. En alle prikkels kunnen te veel voor ze worden. Waaraan herken je dat je kind overprikkeld raakt? En wat kun je doen om overprikkeling te voorkomen of om een overprikkeld kind weer rust te geven? Daarover gaat deze blog.
Wat is prikkelverwerking?
De hele dag door verwerken je hersenen alle prikkels die binnenkomen vanuit de zintuigen. Wat je ziet, hoort, ruikt, voelt en proeft. En de prikkels vanuit je lijf: je houdingsgevoel en je evenwicht. Je hersenen gebruiken die informatie om je gedrag te sturen. Je kijkt waar je loopt en stapt opzij als er een paaltje op het pad staat. Je hoort een auto aankomen en stopt op tijd. In de hersenen worden prikkels die minder belangrijk zijn meestal weg gefilterd. Het ruisen van de blaadjes van de bomen hoor je meestal niet bewust.
Hoe herken je overprikkeling bij je kind?
Als kinderen overgevoelig zijn voor prikkels ervaren ze die prikkels heel sterk. Het filter werkt dan minder goed. Sommige kinderen hebben dat altijd. Bij andere kinderen komt dat vooral voor als ze moe zijn of als ze iets spannend vinden. Veel volwassenen herkennen dit ook bij zichzelf. Je herkent de overprikkeling aan een reactie van het kind die heftiger is dan je verwachtte. Overgevoelige kinderen merken veranderingen snel op. Ze horen en zien alles en zijn alert en snel gespannen. Dat kost veel energie. Daardoor kan een overprikkeld kind eerder moe en huilerig zijn. Ook kan een kind ineens boos reageren, vaak mopperen of weigeren om mee te werken.
Wat zie je bij overprikkeling in de Sint-periode?
Per zintuig zie je dan bijvoorbeeld:
Horen: het gejuich van de klas als Sint binnenkomt is véél te luid en een kind moet ervan huilen.
Zien: een kind wil weg uit de drukte bij de intocht.
Ruiken en proeven: een kind wil geen strooigoed eten, omdat de snoepjes een beetje naar pepernoot ruiken en andersom.
Voelen: een kind weigert bij het knutselen om een baard van Sinterklaas te maken met watten of wil geen pietenmuts op.
Wat kun je doen aan overprikkeling in het algemeen?
Probeer te ontdekken welke prikkels te veel zijn voor je kind en op welke momenten. De ergotherapeut kan je daarbij ook helpen. Door observatie en door het afnemen van een vragenlijst. Een kind dat snel overprikkeld raakt, kun je helpen door voorspelbaarheid en structuur te geven. Vaste routines door de dag heen geven houvast. Ook is het belangrijk dat je kind voldoende momenten heeft om tot rust te komen. Dus niet meteen uit school naar de supermarkt…. Overprikkelde kinderen vinden het vaak fijn om zich even terug te mogen trekken op een rustige plek. Met een boek of een muziekje. Wist je dat een friemelspeeltje ook kan helpen om tot rust te komen? Je vindt ze hier. Misschien ook leuk als kadootje voor in de schoen of op 5 december.
En wat kun je doen speciaal in de Sint-periode?
De Sinterklaastijd kan heel gezellig zijn, maar ook heel spannend. Wat krijg je in je schoen? En hoe gaan de sinterklaasfeesten thuis en op school? Wat gebeurt er in het sinterklaasjournaal? De intocht in de stad en de aankomst van Sint op school zijn hele drukke momenten. Die kunnen voor een prikkelgevoelig kind echt overweldigend zijn.
Wat kun je doen:
- Je kunt je kind helpen door samen een kalender te maken waarop te zien is wanneer de Sint aankomt, op welke dagen je kind de schoen mag zetten en wanneer het feest gevierd wordt op school en thuis. Dat geeft overzicht.
- Probeer bij de intocht niet midden in het feestgedruis te staan, maar een beetje langs de rand. Of met je kind op je schouders, zodat het minder in het gedrang staat. Dat geldt natuurlijk ook voor de aankomst van Sint op school.
- Je kunt er ook voor kiezen om de intocht op tv te kijken, dat scheelt veel indrukken. En bij de tv kun je het geluid zachter zetten….
- Probeer je eigen verwachtingen bij te stellen en te bedenken hoe het voor jouw kind een leuk feest kan zijn. Thuis samen pepernoten bakken is misschien wel veel fijner dan in de drukte in de stad lopen.
Veel plezier met het Sinterklaasfeest!