Op school zitten kinderen een aantal uren per dag op hun stoel aan een tafeltje. Heeft elk kind in de klas een tafel en stoel die passen bij de lichaamslengte? De zithouding aan tafel heeft invloed op het schrijven en het knutselen. Dus is het belangrijk om te kijken of de tafel en stoel passend zijn. In deze blog vind je informatie over het belang van een goede zithouding. En wat je ziet als het meubilair niet goed past.
Waarom is een goede zithouding belangrijk?
Een goede stoel ondersteunt je lichaam en helpt je om rechtop te zitten. Als de stoel goed past, geeft die een stevige basis. Je bovenbenen steunen op de zitting. Je voeten kunnen plat op de grond staan, onder de knieën. Dat heeft veel voordelen. Je kunt rustiger zitten. Zitten kost minder energie. En het is dan makkelijker om met je armen en handen taken te doen.
Als de tafel dan ook de juiste hoogte heeft, heb je goed zicht op je werk. En je onderarmen kunnen rusten op tafel, met de ellebogen dicht bij de romp. De spieren in schouders en armen kunnen dan meer ontspannen zijn.
Probeer maar eens wat er gebeurt als je op een laag stoeltje aan de eettafel gaat zitten. En hoe het voelt als je dan wilt schrijven. Snap je nu waarom het belangrijk is dat je kind op school goed zit?
Wat zie je als de stoel te hoog is?
Als de stoel te hoog is, zit je kind met bungelende benen. Dat hou je niet lang vol en dus zoeken kinderen dan naar steunpunten. Voorbeelden zijn:
- de voeten om de stoelpoten klemmen,
- zitten op het puntje van de stoel om met de tenen bij de grond te kunnen,
- zitten met één been onder zich op de zitting,
- een arm om de rugleuning slaan.
Het is heel logisch dat een kind dit doet. Maar het is geen goede uitgangshouding als je moet schrijven.
Wat zie je als de stoel te laag is?
Als de stoel te laag is worden de benen niet goed ondersteund door de stoel. Je kind zit dan vooral op de zitknobbels. Dat zijn die botjes die je gaat voelen als je een tijdje op een harde zitting zit… Ook dat hou je niet lang vol, dus een kind gaat zoeken naar afwisseling van houding. Je ziet dan bijvoorbeeld:
- een onderuitgezakte houding,
- vaak wisselen van houding,
- scheef gaan hangen.
Het ene kind is misschien meer een wiebelkont dan het andere kind. Maar soms kan een beter passende stoel ook effect hebben op rustig kunnen zitten!
Wat zie je als de tafel te hoog is?
Als er laatjes onder de tafel zitten is de tafel al gauw wat aan de hoge kant. Maar soms zien we kleinere kinderen in een klas aan veel te hoge tafels zitten. Dat zorgt ervoor dat een kind minder overzicht heeft over het werk. En dat het schrijven in een groot werkboek extra lastig is. Wat je ziet als een tafel te hoog is:
- zitten met opgetrokken schouders,
- de ellebogen wijzen ver naar buiten,
- op de knieën op de stoel zitten om te kunnen werken.
Wat kun je doen bij vragen over het meubilair?
Als ouder kun je met de leerkracht bespreken dat je denkt dat je kind niet goed zit. En samen kijken naar oplossingen. In de klas is niet altijd voor ieder kind het ideale meubilair beschikbaar. Voor kleine of juist grote kinderen kan er soms geruild worden met een andere groep. Ergotherapeuten hebben kennis van zithouding en de invloed van het zitten op het schoolwerk. Dus als je (als ouder of leerkracht) vragen houdt, kan een ergotherapeut meedenken over oplossingen.