Meer over prikkelverwerking

Als je leest over prikkelverwerking gaat het vaak over kinderen die snel overprikkeld zijn. Dat is één type van problemen met de sensorische informatieverwerking. In deze blog vind je wat meer uitleg over de prikkelverwerking. Ook worden andere soorten problemen uitgelegd. Met natuurlijk wat tips om ermee om te gaan en je kind (of het kind in je klas) te helpen.

Wat is sensorische informatieverwerking?

Sensorische informatieverwerking gaat over hoe de hersenen de prikkels vanuit je zintuigen verwerken. Je gebruikt je zintuigen onbewust de hele dag door. Zien, horen, voelen, ruiken, proeven, je evenwicht, hoe je beweegt, gevoel van pijn en honger of dorst. Al die prikkels worden in de hersenen verwerkt om een goede reactie te kunnen geven. Je hoort de wekker, je ziet hoe laat het is en je staat op, je voelt of de douche een lekkere temperatuur heeft, je ruikt de geur van een geroosterd broodje, enzovoorts.

Prikkeldrempels 

De prikkels vanuit de zintuigen komen in de hersenen binnen en worden daar gefilterd. Wat is belangrijk om op te reageren? En wat mag genegeerd worden? Als het filter goed werkt, reageer je niet op elk geluidje of op elke vogel die voorbij vliegt. Je kunt je concentreren op wat belangrijk is. Er is ook een andere kant van dit verhaal. Een goed werkend filter laat de dingen die meteen om actie vragen ook meteen door. Daardoor kun je reageren en je aanpassen aan wat er om je heen gebeurt. Als je dreigt te vallen moet je je houding bijsturen en als je ruikt dat je geroosterde broodje verbrandt, zet je meteen het apparaat uit.

Bij sommige kinderen en volwassenen laat het filter te veel prikkels binnen. Zij hebben een lage prikkeldrempel en raken snel overspoeld. Bij anderen is de prikkeldrempel juist hoog. Het filter laat te weinig prikkels door en daardoor reageren zij niet of heel laat.

Wat zie je bij een kind met een lage prikkeldrempel?

Kinderen met een lage prikkeldrempel krijgen heel veel prikkels binnen. Het zijn kinderen die veel details opmerken en vaak moeite hebben met drukke omgevingen, zoals op een feestje of in een supermarkt. Ook kunnen zij kieskeurig zijn met eten, last hebben van labeltjes in kleding en geen vieze handen willen krijgen. Ook evenwichtsprikkels kunnen snel te veel zijn, een kind is bijvoorbeeld snel wagenziek of wil niet schommelen of in een draaimolen.

Er zijn kinderen die dit overkomt. Zij raken makkelijk overspoeld door prikkels en kunnen snel moe en huilerig zijn of ineens heftig reageren. Andere kinderen hebben een eigen oplossing om een teveel aan prikkels te voorkomen. Zij vermijden allerlei situaties die lastig zijn door zich terug te trekken. En ze houden sterk vast aan regels. Dat maakt samen spelen met andere kinderen lastig. 

Wat kun je doen voor een kind met een lage prikkeldrempel?

Je kunt de hoeveelheid prikkels verminderen door:

 • Voorspelbaarheid
 • Vaste routines
 • Een rustig hoekje waar het kind af en toe even bij kan komen
 • Speelafspraken met maar één ander kind tegelijk doen
 • Zoeken naar activiteiten die het kind fijn vindt

Wat zie je bij een kind met een hoge prikkeldrempel?

Kinderen met een hoge prikkeldrempel merken prikkels juist niet snel op. Ook hier zijn weer twee manieren van ermee omgaan. De kinderen die dit overkomt reageren traag of merken het niet op dat er een vraag aan ze wordt gesteld. Ze struikelen vaak en botsen tegen meubels en mensen aan.

Kinderen die een eigen oplossing hebben gevonden zoeken extra prikkels op. Ze zijn actief, zitten nooit stil en genieten van drukte om zich heen.

Wat kun je doen voor een kind met een hoge prikkeldrempel?

Je kunt zorgen voor meer en duidelijke prikkels door:

 • Veel activiteiten te ondernemen
 • Het kind veel te laten bewegen
 • Bij een maaltijd het kind af en toe een loopje te gunnen (bijv. iets uit de keuken halen)
 • Het kind zwaar werk te laten doen (bijvoorbeeld de boodschappenkar duwen of de wasmand dragen)

Meer weten?

In deze blog kunnen we lang niet alles vertellen over de prikkelverwerking. Ook de adviezen zijn niet specifiek voor jouw kind. Als je denkt dat je kind misschien last heeft van problemen in de prikkelverwerking kun je je kind aanmelden bij Door ergotherapie. De kinderergotherapeuten bij Door kunnen onderzoek doen naar de prikkelverwerking en adviezen geven voor thuis en op school. 

Er zijn ook boeken en websites waar je meer informatie kunt vinden:

 • https://7zintuigen.nl/wat-is-zintuiglijke-prikkelverwerking/ Hier vind je ook informatie over de boeken “Wiebelen en friemelen in de klas” en “Wiebelen en friemelen thuis”.
 • https://www.nssi.nl/ (Nederlandse Stichting voor Sensorische Informatieverwerking)
 • Boek: Help, zintuiglijke prikkels! Auteur: Karen de Vriend- de Jong (ISBN: 9789402193398)
 • Boek: Leven met sensaties. Auteur: Winnie Dunn (ISBN: 9789026522598)

Deel dit bericht met je vrienden.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt dan elke maand de beste tips en adviezen direct in je mailbox