Praktijk voorbeelden

Sem

Sem is 7 jaar en zit in groep 4. Hij kan moeilijk stilzitten in de klas, is snel afgeleid en vindt het lastig om zelfstandig te werken. Thuis is het ochtendritueel (o.a. aankleden, wassen, eten, tanden poetsen, schooltas inpakken en meenemen) een probleem.

Na observatie blijkt dat de problemen van Sem o.a. een gevolg zijn van problemen in de sensorische informatieverwerking. Sem heeft veel behoefte aan bewegingsprikkels en is snel afgeleid door wat hij hoort en ziet. De ergotherapeutische behandeling richt zich op het geven van adviezen en handvatten voor ouders en leerkrachten ter verbetering van de prikkelverwerking bij Sem.

Ook wordt samen met ouders en de leerkracht de omgeving aangepast (o.a. plek in de klas). Daarnaast wordt er voor thuis en op school een stappenplan gemaakt voor o.a. het ochtendritueel. Door een goede afstemming tussen ergotherapeut, ouders en leerkracht gaat het thuis en op school beter met Sem.

Roos

Roos is 6 jaar en zit in groep 2 van de kleuterklas. Ze heeft moeite om haar potlood goed vast te houden en draait de cijfers nog om. Ze kan het niveau van groep 2 verder goed aan en zal na de zomervakantie naar groep 3 gaan. Alleen maakt de juf zich zorgen om hoe het met haar zal gaan als ze echt leert schrijven in groep 3. Ze heeft al wel driekantige kleurpotloden aangeboden om zo de pengreep te stimuleren.

Verder heeft ze een ergotherapeut gevraagd om een WRITIC af te nemen in de klas. Dit is een meetinstrument dat kan worden afgenomen in de klas voor de oudste kleuters. Hieruit komt naar voren of het kind motorisch klaar is voor groep 3 en wat er eventueel nog extra geoefend zou moeten worden voordat het kind over gaat.

Na het afnemen van de WRITIC heeft de ergotherapeut een rapportage gemaakt waarin adviezen staan voor de leerkracht waar ze nog extra mee aan de slag kan gaan. Ook is een korte periode ergotherapie geadviseerd voor de zomervakantie om Roos klaar te stomen voor groep 3 en na de zomervakantie om de start van groep 3 gelijk goed te laten verlopen.

Wilt u een behandeling of hulpmiddel aanvragen?