3 tips hoe je kind aan tafel blijft zitten

Herken je dit?

Je kind zit tijdens het eten voortdurend te wiebelen. Of te wippen met de stoel. Of je kind loopt bij elke maaltijd van tafel. Hoe hou je je kind aan tafel? In deze blog krijg je drie tips.

In veel gezinnen komt het voor: je hebt een kind dat altijd onrustig is aan tafel. Of niet blijft zitten tot iedereen klaar is met eten. Je zou zo graag willen dat het gezellig is tijdens het eten. En daar doe je je best voor. Maar toch loopt het vaak uit op gemopper of ruzie. Waarom lukt het jouw kind niet om rustig te blijven zitten? En wat kun je doen om hem of haar te helpen?

Waarom dat gewiebel?

Er zijn verschillende redenen waarom een kind niet rustig blijft zitten. Een paar vragen:

Zit je kind op een passende stoel?
Het is belangrijk dat je kind goed bij de tafel kan. En dat de voeten steun hebben. Dat kan helpen om stabiel te zitten.

Heeft je kind voor het eten ook al veel stil gezeten?
Bijvoorbeeld op de bank naar een filmpje gekeken, terwijl jij aan het koken was? Als je meteen daarna aan tafel gaat, krijgt je kind mogelijk veel sneller zin om te bewegen. Je zou je kind kunnen vragen om even mee te helpen met koken of met tafel dekken. 

Zoekt je kind altijd veel prikkels?
Dan voelt je kind zich misschien prettiger als het mag bewegen. En als er veel te zien en te doen is. Mogelijk houdt je kind ook van kruidig eten. En van dingen die knapperig zijn. Geef bij de maaltijd dan altijd ook wat stukjes rauwe groente, zoals worteltjes of komkommer met schil. Je kunt je kind verder helpen met de volgende tips.

Kies een handige plek voor je kind aan tafel

Voor een kind dat veel prikkels zoekt, is het handig als er iets te zien is vanaf zijn of haar stoel. Je kunt denken aan een plek met zicht op de tuin, op de straat, op de kom met vissen of het hok van de hamster. Zo heeft je kind iets te kijken tijdens het eten.

Gun je kind een loopje 

Laat je kind een of twee keer per maaltijd even van tafel gaan met een gerichte opdracht. Servetjes halen, een glas water inschenken of de spullen voor het toetje ophalen. Even in beweging mogen zijn helpt om daarna nog een poosje te kunnen zitten.

Leg iets te spelen klaar

Als je kind al klaar is met eten, maar de anderen nog niet, ontstaat er ook vaak onrust. Voor een kind dat prikkels zoekt is wachten lastig. Je kunt met je kind afspreken dat het dan aan tafel met iets mag spelen. Je kunt denken aan een friemelspeeltje, bijvoorbeeld een Tangle. Of een bakje met paperclips om figuren van te maken of een ketting. Een ander idee is een klein bakje met legoblokjes. Zo heeft je kind iets te doen tijdens het wachten.

Hopelijk heb je iets aan deze tips en wordt de maaltijd gezelliger voor jou en je kind!

Deel dit bericht met je vrienden.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt dan elke maand de beste tips en adviezen direct in je mailbox