Op naar 2021

Nienke interviewt Dorien om te horen wat 2020 heeft gebracht voor Door Ergotherapie. En Dorien blikt vooruit naar 2021: de nieuwe stappen die ze in gedachten heeft en de activiteiten die al gepland staan. Altijd in beweging!

Hoe kijk je terug op 2020?

Door de coronamaatregelen was 2020 voor de praktijk een heel apart jaar. Voor mij als praktijkhouder waren het roerige tijden, met veel vragen en onzekerheden. En ook als team moesten we steeds flexibel zijn. We hebben met elkaar de schouders eronder gezet en zijn er als team nog sterker van geworden.

Hebben de coronamaatregelen nieuwe ontwikkelingen in gang gezet?

Zeker! Doordat we in het voorjaar met de lockdown zaten, konden we kinderen niet behandelen zoals we gewend waren. We hebben toen in sneltreinvaart naar online mogelijkheden gezocht. Kinderen konden we behandelen via Teams en ook met ouders gingen we videobellen. De ouders gaven hun kinderen ook thuisonderwijs en konden de tips rond fijne motoriek vanuit de ergotherapie daarin meteen toepassen.

Verder hebben we als team de knutselboost ontwikkeld. Kinderen konden daarmee thuis, met begeleiding online van een ergotherapeut, leuke dingen knutselen. En tegelijk heel veel leren op het gebied van fijne motoriek. 

Hoe ervaar je het online werken?

We zijn heel blij dat de praktijk nu weer open mag zijn en dat we kinderen weer in de praktijk kunnen ontvangen. Natuurlijk met de coronamaatregelen, die iedereen accepteert en waar we onze hand niet meer voor omdraaien. 

Als team overleggen we nog steeds online. Dat blijft wel een uitdaging. Iedereen vindt het toch fijner om fysiek bij elkaar te zijn. Maar we hebben onze weg er wel in gevonden.

Ook heb ik zelf gemerkt dat je makkelijker grotere overleggen bijwoont van Ergotherapie Nederland of regionale overleggen. De drempel is minder hoog, omdat je het thuis online kunt bijwonen en geen reistijd hebt.

Hoe zijn de ontwikkelingen met StapDoor?

Kirsten en ik hebben veel tijd en energie gestoken in deze nieuwe samenwerking. En dat heeft mooie resultaten opgeleverd, waar we heel trots op zijn! Het boek FIJN! is eind oktober uitgekomen. Gekoppeld daaraan hebben we twee webinars gegeven, voor in totaal 300 deelnemers. Veel leerkrachten, maar ook ergotherapeuten en kinderfysiotherapeuten. We kregen enthousiaste reacties op de informatie over het stimuleren van de fijne motoriek en op alle praktische tips. 

Verder hebben we twee online programma’s gemaakt voor het stimuleren van de kleutervaardigheden en het schrijven: Kleuterfeest en Schrijfboost. Wie daar meer over wil weten kan een kijkje nemen op https://www.stapdoor.nl/ 

Welke plannen heb je voor 2021?

We willen StapDoor als een olievlek laten uitbreiden, zodat we steeds meer bereik gaan krijgen met ons boek en de trainingen voor leerkrachten en kinderen. Onze eerste grote training voor leerkrachten gaat in januari 2021 van start (online). Ook zijn we uitgenodigd om een kennisclip te maken en een werkcollege te geven voor de studenten in de propedeuse ergotherapie van de HvA. 

Met Door Ergotherapie gaan we meer voorlichting geven op scholen en nemen we in januari en februari weer observaties af van de schrijfrijpheid van oudste kleuters (WRITIC). We doen dit zodat kleuters die nog niet toe zijn aan het leren schrijven in groep 3 met gerichte oefeningen een boost kunnen krijgen voordat ze naar groep 3 gaan. Verder wil ik de webshop van Door Ergotherapie meer leven inblazen, op zoek naar de juiste producten voor kinderen, om ze te helpen met allerlei hulpvragen en ondersteuning bij de ontwikkeling.

Veel mooie ontwikkelingen! Heb je nog een boodschap voor de lezers van je blog?

Ik wil iedereen bedanken voor de samenwerking in het afgelopen jaar. En ik wens jullie een fijne kerstvakantie, gezellige feestdagen en een gezond en gelukkig 2021!

Deel dit bericht met je vrienden.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt dan elke maand de beste tips en adviezen direct in je mailbox