4 tips bij de start van het nieuwe schooljaar

De zomervakantie zit er bijna weer op. We hopen dat het een fijne periode was met veel plezier en ontspanning! En dat kinderen, ouders en leerkrachten weer opgeladen zijn voor het nieuwe schooljaar. De start in een nieuwe klas is voor iedereen weer even spannend. In deze blog lees je vier tips voor een goede start in de klas.

Tip 1: In het schoolritme komen

In de vakantie mogen kinderen vaak wat later naar bed en is er ’s ochtends geen haast. Als de school weer begint moet iedereen wennen aan het schoolse ritme. Je kunt je kind helpen door de bedtijd weer te vervroegen. Zo zorg je ervoor dat een kind voldoende slaap kan krijgen.

Op schooldagen is het ochtendprogramma in veel gezinnen druk. Wen je kind aan een vaste volgorde van het ochtendritueel. Wassen, aankleden, ontbijten, tandenpoetsen, tas inpakken, jas aan en op pad. Voor jonge kinderen kan het fijn zijn om plaatjes in deze volgorde op een planbord te hangen. 

Met een weekplanner kun je duidelijk maken hoe de schoolweek eruit gaat zien. Op welke dagen is er gym? Wanneer ga je naar de BSO? Wanneer is er een oppas thuis? Dat geeft houvast en overzicht.

Tip 2: Schoolspullen klaarleggen 

Kijk in de laatste week van de vakantie of de spullen die mee moeten naar school in orde zijn. Passen de gymkleren nog? Zijn de broodtrommel en de drinkbeker heel? En doen de stiften en pennen het? Eventueel kun je met je kind iets nieuws kopen. 

In veel gezinnen werkt het goed als je in de avond al zo veel mogelijk de spullen klaar legt die mee moeten naar school. Dat scheelt weer tijd in de ochtend.

Tip 3: De regels van de klas leren kennen

In een nieuwe klas moet een kind vaak wennen aan een nieuwe leerkracht. En aan de regels van de klas. Geef je kind de tijd hiervoor. En praat er thuis over met je kind. Voor kleuters is er een grappig prentenboek over de gang van zaken op school: ”Juf Knotje gaat naar school” (auteur: Tineke Jacobs). Door dit boekje met je kind te lezen kun je het helpen om de regels van de klas te leren kennen.

Tip 4: Zorgen voor ontspanning

De eerste weken op school zijn voor veel kinderen vermoeiend. Ze moeten weer wennen en dat kost extra energie. Je kind kan daardoor thuis huilerig of prikkelbaar zijn. Bij sommige kinderen bouwt dit in de loop van de week steeds meer op. Help je kind om te ontspannen met de dingen die het na schooltijd doet. Voor het ene kind werkt het goed om even op de bank een boekje te lezen of muziek te luisteren. Voor een ander kind is schommelen of op de trampoline springen fijn om weer bij te komen.

In veel klassen zit wel een kind waarvoor de schooldag eigenlijk te lang duurt en te veel prikkels geeft. De leerkracht kan in de klas een rustig hoekje maken en met een kind afspreken dat het daar even mag bijkomen. Denk aan een plekje uit de looproutes, met een zitzak of wat kussens en wat materialen om even mee te spelen. 

Hopelijk helpen deze tips jou en jouw kind bij de start in het nieuwe schooljaar. Veel plezier weer op school!

Deel dit bericht met je vrienden.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt dan elke maand de beste tips en adviezen direct in je mailbox