Hoe vermaak ik mijn kinderen tijdens de zomervakantie?

De zomervakantie komt er weer aan. Zes weken vrij voor de kinderen, dus heel veel tijd om zelf in te vullen. Voor sommige kinderen is dat alleen maar fijn, maar voor andere kinderen is dat ook lastig. In deze blog wordt beschreven hoe en wat je de invulling vorm kunt geven.

Gebruik je ervaringen uit de periode van schoolsluiting

Hoe hebben jullie de periode van schoolsluiting ervaren in de afgelopen maanden? Lukte het om een goed dagritme te vinden? Van veel ouders horen we dat de ochtend gebruikt werd voor het werken aan schooltaken. In de middag mochten de kinderen dan lekker spelen, thuis of met kinderen uit de buurt. Voor veel kinderen is het prettig om zo’n ritme te hebben, dat geeft duidelijkheid. Het is dan ook makkelijker om plannetjes te maken.

Je kunt in de zomervakantie gebruik maken van de ervaringen van de afgelopen maanden. Wat werkte voor jouw kind goed om zich te kunnen vermaken?

Zorg voor voorspelbaarheid 

Zes weken is een lange periode voor een jong kind. Je kunt meer overzicht geven door een kalender te maken en aan het eind van elke vakantiedag een dag door te strepen of een sticker te plakken. Op de kalender kun je schrijven of tekenen wat de plannen zijn. Je gaat misschien op vakantie of uitstapjes maken. Of je kind mag uit logeren. 

In sommige gezinnen wordt naast de kalender voor zes weken ook elke dag een dagplanning gemaakt. Hierop zet je de uitstapjes, de speelmomenten en de eetmomenten. Op zo’n dagplanning kun je ook “alleen-tijd” aangeven. Dit is tijd waarop iedereen iets voor zichzelf doet (en jij dus ook 😉).

Als je kind het lastig vindt om zichzelf te vermaken kun je samen een lijstje maken met activiteiten waar het uit kan kiezen.

3 Tips voor spel met water op warme zonnige dagen

  • Sponstikkertje: de tikker maakt de spons kletsnat in een emmer met water en probeert een ander kind met de spons te raken. Wie geraakt is wordt dan de tikker.
  • Schilderen met water: geef je kind een verfkwast en laat het met water een schilderij maken op de tegels.
  • Knikkerspel: vul twee teiltjes met water en doe er 10 knikkers in. Laat twee kinderen op stoelen zitten naast de teiltjes. Ze moeten met hun tenen zo snel mogelijk de 10 knikkers uit het water vissen en naast het teiltje leggen. Wie heeft als eerste de 10 knikkers uit de bak gevist?

Op het internet kun je nog veel meer leuke waterspelletjes vinden.

5 Tips voor andere leuke activiteiten

  • Bedenk een challenge (of zoek die op internet) en ga ermee aan de slag.
  • Laat je kind met een vriendje of vriendinnetje een fotospeurtocht maken en die met buurkinderen doen. Twee andere kinderen kunnen een week later een speurtocht met opdrachten uitzetten.
  • Zet een tent op in de tuin en ga kamperen.
  • Bouw een speelhut, buiten van hout, of binnen met kleden over tafels en stoelen. Kinderen vinden het vaak leuk om in een hut te mogen spelen en picknicken.
  • Zoek op internet natuuropdrachten of zoekkaarten en neem die mee naar een park of bos.

Veel plezier deze zomer!

Deel dit bericht met je vrienden.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt dan elke maand de beste tips en adviezen direct in je mailbox