Bewegend leren

Op sommige scholen wordt het al veel toegepast: bewegend leren. Wat is bewegend leren? En wat kan het opleveren? Waar vind je meer informatie en tips voor leuke bewegend-leren-activiteiten in de kerstvakantie? Daarover lees je in deze blog.

Waarom bewegend leren?

Bewegen en een actieve leefstijl zijn gezond voor iedereen. Dat geldt voor je lichamelijke gezondheid, maar zeker ook voor je mentale gezondheid. Nu veel kinderen door de corona maatregelen weer minder kunnen sporten is het extra belangrijk om andere beweegactiviteiten aan te bieden!

Wat is bewegend leren?

Bewegend leren wordt door scholen op verschillende manieren toegepast. Sommige scholen kiezen voor beweegtussendoortjes tussen de lessen: even dansen, rennen of springen en daarna weer aan tafel om te werken. Op andere scholen wordt het bewegen gecombineerd met het leren. Bijvoorbeeld door bij een hinkelbaan naar het juiste antwoord op een som te hinkelen. Of allerlei andere spelletjes waarbij je beweegopdrachten koppelt aan cijfers of letters. Er zijn ook scholen waar de kinderen bewegen tijdens het werk op een hometrainer of een balansbord.

Wat zijn de effecten van bewegend leren?

Door het bewegen is er meer hersenactiviteit en dat zorgt voor een betere concentratie. Dat werkt ook nog door in de les die na het bewegen gegeven wordt. De meeste kinderen houden van bewegen. Als je actief spel gebruikt om te leren is er meer plezier en wordt leren leuker. Ook krijgen kinderen zo extra oefening voor hun motorische ontwikkeling. Een ander voordeel is dat kinderen door te bewegen sommige begrippen beter gaan begrijpen en onthouden. Denk maar aan een les over meten: als je in de klas of op het plein gaat proberen om 1 meter ver te springen en 5 meter ver voel je met je hele lijf wat die afstanden inhouden. 

Waar kun je meer lezen?

Op het internet kun je veel informatie vinden over bewegend leren. Kijk bijvoorbeeld eens op 

https://wij-leren.nl/bewegend-leren.php Extra achtergrondinformatie is te vinden op https://www.onderwijswereld-po.nl/bewegend-leren/bewegend-leren-wat-is-het-doel/ 

Waar vind je tips voor leuke activiteiten voor in de kerstvakantie?

Op verschillende sites staan leuke ideeën waar je ook thuis in de kerstvakantie mee aan de slag kunt:

https://springlab.nl/downloads/

https://kleuteridee.nl/bewegend-leren/

https://meestersander.nl/2021/11/28/bewegend-leren-voor-het-thema-kerst/

We wensen jullie alvast een fijne en actieve kerstvakantie!

Deel dit bericht met je vrienden.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt dan elke maand de beste tips en adviezen direct in je mailbox