Goed zitten in de klas

De school is weer een paar weken bezig. Tijd om je af te vragen of alle kinderen in de klas goed zitten. Niet te hoog, niet te laag, maar precies goed! In deze blog vind je informatie over het belang van een goede zithouding. En hoe je kunt zien of het meubilair goed past bij elk kind.

Waarom is een goede zithouding belangrijk?

Een goede stoel ondersteunt je lichaam en helpt je om rechtop te zitten. Je bovenbenen steunen op de zitting. Je voeten kunnen plat op de grond staan, recht onder de knieën. Als de stoel goed past, geeft die een stevige basis. Dat heeft veel voordelen. Je kunt rustiger zitten. Zitten kost minder energie. En het is dan makkelijker om met je armen en handen taken te doen. 

Als de tafel dan ook de juiste hoogte heeft, heb je goed zicht op je werk. En je onderarmen kunnen rusten op tafel, met de ellebogen dicht bij de romp. De spieren in schouders en armen kunnen dan meer ontspannen zijn. Probeer maar eens wat er gebeurt als je op een laag stoeltje aan de eettafel gaat zitten. En hoe het voelt als je dan wilt schrijven. Dan snap je waarom het belangrijk is dat elk kind op school goed zit.

Wat zie je als de stoel te hoog is voor een kind?

Als de stoel te hoog is, zit een kind met bungelende benen. Dat hou je niet lang vol en dus gaat een kind steunpunten zoeken. Voorbeelden zijn: 

 • de voeten om de stoelpoten klemmen, 
 • zitten op het puntje van de stoel om met de tenen bij de grond te kunnen,
 • zitten met één been onder zich op de zitting,
 • een arm om de rugleuning slaan.

Het is heel logisch dat een kind dit doet. Maar het is geen goede uitgangshouding om te schrijven.

Wat zie je als de stoel te laag is voor een kind?

Als de stoel juist te laag is, worden de benen niet goed ondersteund door de stoel. Je kind zit dan vooral op de zitknobbels. Dat zijn die botjes die je gaat voelen als je een tijdje op een harde zitting zit… Ook dat hou je niet lang vol, dus een kind gaat zoeken naar afwisseling van houding. Je ziet dan bijvoorbeeld:

 • een onderuitgezakte houding,
 • vaak wisselen van houding,
 • scheef gaan hangen.

Het ene kind is misschien meer een wiebelkont dan het andere kind. Maar soms kan een beter passende stoel ook effect hebben op rustig kunnen zitten!

Wat zie je als de tafel te hoog is?

Als een kind aan een te hoge tafel zit, heeft het minder overzicht over het werk dat op tafel ligt. Ook lukt het dan niet om een ontspannen schrijfhouding te hebben. Wat je ziet als een tafel te hoog is:

 • zitten met opgetrokken schouders,
 • de ellebogen wijzen ver naar buiten,
 • een kind gaat op de knieën op de stoel zitten om te kunnen werken,
 • een kind gaat staand werken bij de tafel.

Wat kun je doen aan goed zitten in de klas?

In principe start je met het kiezen van de juiste stoel voor elk kind. En daar zoek je dan de goede tafelhoogte bij. Kijk of je kunt ruilen met meubilair van een andere klas als je een heel kleine of juist grote leerling in je klas hebt. Hou je vragen over goed zitten in de klas? Schakel dan een ergotherapeut in. Ergotherapeuten hebben kennis van zithouding en de invloed van het zitten op het schoolwerk. Bij DOOR ergotherapie denken we graag mee over oplossingen. Je kunt contact opnemen via info@doorergotherapie.nl of het contactformulier op www.doorergotherapie.nl 

Deel dit bericht met je vrienden.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt dan elke maand de beste tips en adviezen direct in je mailbox