Klaar voor de start van het nieuwe schooljaar

Het nieuwe schooljaar gaat bijna van start! Hebben jullie een fijne vakantie gehad? Hopelijk zijn jullie lekker uitgerust en opgeladen. Na zo veel weken vrij kan de overgang naar het schoolritme groot zijn. In deze blog lees je tips om goed te beginnen!

Tip 1: Bereid je kind voor op de start van het schooljaar

Kijk in de laatste week van de vakantie alvast met je kind vooruit naar het nieuwe schooljaar.  Wie wordt de leerkracht? Welke kinderen ga je weer terugzien? In welk lokaal kom je nu? Waar heb je zin in als de school weer begint?

Kijk in de laatste week van de vakantie ook of de spullen die mee moeten naar school in orde zijn. Passen de gymkleren nog? Zijn de broodtrommel en de drinkbeker heel? En doen de stiften en pennen het nog? Eventueel kun je met je kind nog iets nieuws kopen. 

In veel gezinnen werkt het goed als je in de avond al zo veel mogelijk de spullen klaar legt die mee moeten naar school. Dat scheelt weer tijd in de ochtend.

Tip 2: Help je kind om in het schoolritme te komen

In de vakantie mogen kinderen vaak wat later naar bed en is er ’s ochtends geen haast. Als de school weer begint, moet iedereen wennen aan het schoolse ritme. Je kunt je kind helpen door in de laatste week van de vakantie weer wat vroeger naar bed te gaan. Dan wordt vroeg op moeten staan wat makkelijker.  

Tip 3: Bied je kind overzicht

Op schooldagen is het ochtendprogramma in veel gezinnen druk. Wen je kind aan een vaste volgorde van het ochtendritueel. Wassen, aankleden, ontbijten, tandenpoetsen, tas inpakken, jas aan en op pad. Voor jonge kinderen kan het fijn zijn om plaatjes in deze volgorde op een planbord te hangen. 

Met een weekplanner kun je duidelijk maken hoe de schoolweek eruit gaat zien. Op welke dagen is er gym? Wanneer ga je naar de BSO? Wanneer is er een oppas thuis? Dat geeft houvast en overzicht.

Tip 4: Geef je kind tijd en ruimte om te wennen

Bij de start van het schooljaar moeten veel kinderen wennen aan een nieuwe leerkracht. En aan een ander lokaal. Er zijn misschien andere regels in de klas. En natuurlijk moet je kind in het ritme komen van de schoolweek. Dit kost extra energie. Je kind kan daardoor thuis huilerig of prikkelbaar zijn. Hou hier rekening mee en geef je kind tijd om te wennen. Neem de tijd om te praten over de ervaringen van de dag. En geef ruimte voor activiteiten die voor jouw kind ontspannend zijn. Voor de één is dat een boek lezen of tekenen. Voor de ander spelen met vriendjes of vriendinnetjes. Of mogen helpen met eten koken.

Wij wensen jullie succes bij de start van het nieuwe schooljaar!
En veel plezier in de nieuwe klas!

Deel dit bericht met je vrienden.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt dan elke maand de beste tips en adviezen direct in je mailbox