Voor kinderen met bijzonderheden in de prikkelverwerking kan een motormeter een hulpmiddel zijn om beter in hun vel te zitten.
Herken je dit?
Er zijn mensen die meteen als ze wakker worden heel energiek zijn. Zij kunnen zó de dag in. Anderen moeten langzaam op gang komen en hebben vinden het lastig als er veel prikkels zijn als ze net wakker zijn. Bij welk type hoor jij?
Er zijn kinderen die snel in de stress raken en dan last hebben van alle prikkels om hen heen. Ze schieten makkelijk door naar heel boos worden of over hun toeren zijn. Andere kinderen zijn veel meer gelijkmatig of ze reageren zelfs heel weinig op wat er om hen heen gebeurt. Ken jij kinderen van die types?
Je interne motor
Sensorische informatieverwerking gaat over hoe prikkels uit de zintuigen in je hersenen worden verwerkt. Die verwerking van prikkels in je hersenen bepaalt hoe je reageert. Sintprikkels
De motormeter is een hulpmiddel om aan kinderen en aan hun ouders uit te leggen hoe dit werkt. En om tips te geven hoe de motor harder kan gaan draaien of juist zachter. Met een motor die heel langzaam draait, kun je prima relaxen, maar een moeilijke som maken lukt dan niet. Een motor die snel draait kan fijn zijn als je een basketbalwedstrijd speelt. Maar als je aan tafel moet zitten om schoolwerk te maken is het fijn als je motor op een snelheid ergens daartussen draait. Met een motor in de “overdrive” voel je stress en ben je overprikkeld. Het lukt niet meer om rustig na te denken of te focussen op een taak. Als er dan iets kleins gebeurt, kun je ineens heel boos worden en moeilijk weer kalmeren.
Motormeter
Je kunt zelf met een kind een motormeter maken, met een wijzer erop die kan draaien naar hoe het kind zich op dat moment voelt. Er is ook een kant-en-klare prikkelmeter op internet te vinden, bij Wiebelen en Friemelen. De motormeter helpt een kind om te snappen waarom het soms niet lukt om op te letten. Of waarom het ineens zo boos kan worden.
De ergotherapeuten van DOOR ergotherapie kunnen uitleg geven over de prikkelverwerking. En samen met je kind zoeken naar wat werkt om de motorsnelheid aan te passen. Je kind leert wat het kan doen om tot rust te komen of juist om actiever te worden. Passend bij wat een taak vraagt.
Wil je meer hierover weten? Neem contact op met DOOR ergotherapie.