Schrijfproblemen? Wees er snel bij!

Het begint allemaal in de kleuterklas.

Daar beginnen kinderen met kleuren en tekenen. De voorkeurshand wordt nog ontwikkeld of is al duidelijk. Hoe houd je nou je potlood vast? Een ‘juiste’ pengreep aanleren en je eigen maken, maar wat is nou een ‘juiste’ pengreep? En zijn er meerdere pengrepen die ‘juist’ zijn?
Een ontspannen pengreep is belangrijk voordat een kind naar groep 3 gaat en echt leert schrijven. En toch gebeurt het heel vaak dat een kind toe is om door te stromen naar groep 3, maar nog geen ontspannen pengreep heeft en toch leert schrijven. Ga er dan maar eens aanstaan om het weer om te buigen.

Schrijfproblemen en netjes schrijven.

Daarnaast is het netjes schrijven niet voor alle kinderen vanzelfsprekend. Sommige kinderen hebben veel moeite om leesbaar en duidelijk te schrijven. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan je kind problemen hebben in de fijne motoriek of kan er een kracht-regulatie probleem zijn waardoor je kind zijn kracht niet goed kan doseren. Dit kan leiden tot uitschieten en moeite hebben met tussen de regels schrijven, maar ook schrijfkramp is een veelvoorkomend probleem bij kinderen. Sommige kinderen hebben problemen met de schrijftrajecten van letters of maken veel omkeringen. Andere hebben moeite met het aanleren van letters of/-cijfers en letterverbindingen.

Schrijfproblemen effectief aanpakken.

Moeite met schrijven op school kan tot grote problemen kan leiden.

Kinderergotherapie kan helpen.

Signaleren door de leerkracht en/of de ouders is belangrijk. Waar let je op? Hoe lang laat je kinderen zichzelf ontwikkelen? Wat kun je in de klas aanbieden? Hoe kun je thuis het schrijven (fijne motoriek) stimuleren? Wanneer stuur je door naar een kinderergotherapeut? Dit zijn allemaal vragen waar wij antwoord op kunnen geven. Dit kan in een gesprek met de leerkracht en/of ouder(s) naar aanleiding van een observatie in de klas bijvoorbeeld. Ook gelijk aanmelden en het kind één op één zien in de praktijk is natuurlijk een optie. Daarna doen wij ook altijd een schoolbezoek zodat de lijnen kort blijven met de desbetreffende leerkracht en dat het geleerde geïmplementeerd wordt in de context.

Deel dit bericht met je vrienden.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt dan elke maand de beste tips en adviezen direct in je mailbox