Slaapproblemen en Sensorische Informatieverwerking

Valt jouw kind ’s avonds moeilijk in slaap? Misschien komt je kind een paar keer uit bed. Of roept het jou, omdat hij dorst heeft of moet plassen. Wat kun je doen om het naar bed gaan prettiger te maken?

Prikkelverwerking en slapen

Kinderen doen overdag veel indrukken op. Bij sommige kinderen blijven die indrukken door het hoofd spoken. Om te kunnen slapen moet je tot rust kunnen komen. Voor sommige kinderen is dat lastig. Een kind blijft bijvoorbeeld druk spelen en meer prikkels zoeken. Of het gaat wel naar bed, maar kan niet slapen. Als dat vaak gebeurt, wordt de sfeer rond het slapen gaan er niet beter op. En dat is jammer, want als er stress is of irritatie is het nog moeilijker om te ontspannen.

Wat kun je doen om je kind te helpen om tot rust te komen?

Zoek samen met je kind naar dingen die helpen om rustig te worden voor het slapen gaan. Van stoeien wordt een kind drukker, terwijl stevige en rustige massage juist kan kalmeren.
TV kijken of op de computer werken houdt kinderen wakker, een boek lezen of voorgelezen worden maakt rustig.
Harde geluiden maken een kind alert, zachte achtergrondgeluiden of een rustig muziekje zijn voor sommige kinderen heel fijn om tot rust te komen.
Een rommelige kamer met veel speelgoed trekt de aandacht van een kind, een opgeruimde kamer kan helpen om de dag goed af te ronden.

Waarom is routine belangrijk?

Voorspelbaarheid in de avond is prettig voor kinderen die het lastig vinden om tot rust te komen. Als het avondritueel altijd hetzelfde verloopt, wordt dat een gewoonte. Daar hoeft je kind niet meer over na te denken.

Kijk goed naar wat voor jouw kind werkt om te kalmeren. Misschien heeft je kind daar zelf ook wel goede ideeën over! Bouw dat in in een vaste volgorde, bijvoorbeeld:

  • De slaapkamer klaarmaken voor de nacht, het speelgoed opruimen
  • Eventueel de kleren voor de volgende dag al klaar leggen
  • Wassen, douchen of in bad en tanden poetsen
  • Plassen
  • Pyjama aan en naar bed
  • Nog even praten over de dag of een boek (voor)lezen
  • Lekker instoppen en gaan slapen

Welterusten!

Deel dit bericht met je vrienden.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt dan elke maand de beste tips en adviezen direct in je mailbox