Tips voor een plezierige zomervakantie!

De zomervakantie komt eraan. Zes weken niet naar school en heel veel tijd om te spelen en op pad te gaan. Veel gezinnen kijken hier naar uit! Maar voor sommige kinderen is het lastig dat de structuur van de week ineens ontbreekt. De voorspelbaarheid van het weekritme mist. En dat levert dan huilbuien, woede-uitbarstingen en gemopper op. Stress voor kind en ouders. Dat is niet wat je wenst voor de vakantieperiode, toch? Daarom in deze blog tips om de vakantie zo prettig mogelijk te laten verlopen. Ook als je een kind hebt dat gevoelig reageert bij veranderingen.

Wat maakt de vakantie moeilijk voor een kind?

Prikkelgevoelige kinderen hebben behoefte aan structuur. Bij een vast ritme in de dag en voorspelbaarheid voelen zij zich prettiger. Ze zijn voorbereid op wat die dag gaat komen. In de vakantie valt het doordeweekse programma weg. En daarmee ook de vaste rustmomenten en eet- en drinkpauzes.

Een dagje uit of op vakantie gaan kan overweldigend zijn: 

  • je kind gaat naar een onbekende plek,
  • jullie ontmoeten onbekende mensen,
  • de geluiden en geuren zijn anders en veel (bijvoorbeeld in een zwembad, pretpark of braderie),
  • het eten is anders,
  • er is minder gelegenheid om je even terug te trekken of iets voor jezelf te doen.

Een kind kan hierdoor overspoeld raken en dan moeilijk gedrag laten zien.

Wat kun je doen om het makkelijker te maken?

Je kunt je kind overzicht geven door een vakantiekalender te maken. Hiermee krijgt je kind zicht op hoeveel weken de vakantie duurt. En wanneer jullie thuis zullen zijn en wanneer niet. Ook uit logeren gaan kan op de kalender. Je kunt met foto’s laten zien wat de plannen zijn voor de komende periode. Of je kind kan er zelf tekeningen op maken van wat jullie gaan doen. Aan het eind van elke dag kun je dan de dag afstrepen of een sticker plakken. Ook kun je dan alvast samen kijken naar de dag van morgen. Dit geeft houvast voor je kind.

Op de dagen thuis kun je een ritme aanhouden met gezamenlijke eet- en drinkmomenten. Voor de tijd daartussen kun je afspraken maken met je kind. Soms moet je kind iets voor zichzelf doen, soms kunnen jullie samen dingen doen. En soms is er tijd voor afspraakjes met andere kinderen. Voor sommige kinderen werkt het goed om samen een lijst te maken met ideeën voor de tijd die ze zelf moeten vullen. Denk hierbij aan tekenen en kleuren, puzzelen, favoriet spelmateriaal, buiten spelen, bouwen, kleien, bellenblazen, lezen. 

De samen-tijd kun je besteden aan uitstapjes, maar ook aan klusjes in en om het huis. Of samen bedenken wat jullie gaan eten en daar dan de boodschappen voor doen.

Bereid je kind voor op de activiteiten die jullie gaan ondernemen. Bespreek waar je naar toe gaat, laat plaatjes of foto’s zien. Neem op vakantie wat vertrouwd speelgoed mee. Zoek met je kind een rustig plekje op om even bij te komen als er te veel prikkels zijn. Zo kun je het beter behapbaar maken. 

Waar vind je leuke ideeën en meer tips?

Op www.gezinnig.nl  vind je voorbeelden van weekplanners. En een doeboek voor de vakantie.
Vakantietips voor blije kinderen en uitgeruste ouders
https://www.knutselidee.nl/thema/vakantie.htm

Op https://nl.pinterest.com kun je zoeken naar leuke ideeën voor knutselen of buiten spelen.

Veel plezier deze zomer!

Deel dit bericht met je vrienden.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt dan elke maand de beste tips en adviezen direct in je mailbox