Weer naar school

Genieten jullie ook zo van deze zonnige zomer? En wordt de vakantieslinger (uit de blog van juli) mooi? De zomervakantie gaat weer naar de laatste week. Daarom in deze blog tips om de overgang naar het schoolritme soepel te kunnen maken.

Bereid je kind voor op de start van het schooljaar

Start in de laatste week van de vakantie met de voorbereiding. Rond de vakantie af door met je kind te praten over wat er leuk was in de vakantie. Kijk de foto’s nog eens terug. Bedenk samen wat je in de laatste vakantiedagen nog graag wilt doen.

En kijk met je kind vooruit naar het nieuwe schooljaar: wie wordt de leerkracht? Welke kinderen ga je weer terugzien? In welk lokaal kom je nu? Waar kijk je naar uit als je weer naar school gaat?

Je kunt de zin in weer naar school gaan stimuleren door met je kind iets nieuws te kopen voor school. Bijvoorbeeld een etui, een nieuwe pen of potloden of een nieuwe drinkbeker.

Help je kind om in het schoolritme te komen

Sommige kinderen moeten erg wennen aan de tijdsdruk in de ochtend. In de vakantie hebben veel gezinnen rustig de tijd om op gang te komen. Als school weer begint, moet je op tijd ergens zijn. Dat betekent op tijd opstaan en snel moeten wassen, aankleden en ontbijten. Help je kind hierbij door in de laatste week van de vakantie weer wat vroeger naar bed te gaan. Dat maakt vroeg opstaan makkelijker. En leg uit waarom jullie weer gaan oefenen met op tijd opstaan. Sommige kinderen vinden het leuk om daarvoor een eigen wekker te hebben.

En voor als de school weer begint:

Bied je kind overzicht

Laat je kind wennen aan een vaste volgorde van het ochtendritueel. Wassen, aankleden, ontbijten, tandenpoetsen, tas inpakken, jas aan en op pad. Voor jonge kinderen kan het fijn zijn om plaatjes in deze volgorde op een planbord te hangen. Dat geef houvast en overzicht.

Ook kun je op het planbord aangeven wie je kind naar school brengt en wie het weer ophaalt. En of je kind die dag naar de BSO gaat of niet.

Vermijd zoekstress

Kies met je kind ’s avonds de kleren voor de volgende dag en leg die al klaar. Ook kun je ’s avonds de schooltas al gedeeltelijk inpakken. Bijvoorbeeld door de gymspullen er al in te doen. Laat je kind wennen om jas, tas en schoenen op een vaste plek op te bergen. Dat scheelt veel zoekstress in de ochtend. 

Geef je kind tijd en ruimte om te wennen

Bij de start van het schooljaar moeten veel kinderen wennen aan een nieuwe leerkracht en aan een ander lokaal. Er zijn misschien andere regels in de klas. Natuurlijk moet je kind in het ritme komen van de schoolweek. Dit kost extra energie. Je kind kan daardoor thuis huilerig of prikkelbaar zijn. In de loop van de week bouwt dit soms op. Hou hier rekening mee en geef je kind de tijd om te wennen. Neem tijd om te praten over de ervaringen van de dag en geef ruimte voor activiteiten die voor jouw kind ontspannend zijn. Voor de één is dat een boek lezen, een filmpje kijken of tekenen. Voor een ander spelen met vriendjes of vriendinnetjes. Of mogen helpen met eten koken.

Fijn slot van de vakantie en veel plezier in het nieuwe schooljaar! 

Deel dit bericht met je vrienden.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt dan elke maand de beste tips en adviezen direct in je mailbox