Hoera, zomervakantie!

Het is weer zomervakantie! De kinderen hoeven zes weken niet naar school en hebben daardoor heel veel tijd om te spelen en op pad te gaan. Heeft jouw kind daar wat hulp bij nodig? In deze blog vind je tips om er een fijne vakantie van te maken.

Sommige kinderen kijken al een tijd uit naar de vakantie en kunnen zichzelf prima vermaken. Maar na een paar weken slaat misschien de verveling toe. Zeker als vriendjes of de kinderen uit de buurt op vakantie zijn. Voor andere kinderen is zo’n lange tijd zonder vaste structuur best lastig. Daarom lees je in deze blog tips over hoe je overzicht kunt bieden. Ook vind je linkjes naar leuke websites om ideeën op te doen voor spelletjes thuis en onderweg.

Overzicht over zes weken

Kinderen zijn gewend aan een ritme met vijf dagen naar school en dan twee dagen weekend. Na schooltijd gaan ze mogelijk nog naar sport of muziekles. Zes weken zonder die vaste activiteiten is dan een lange vrije periode voor een kind. Hoe kun je je kind helpen om daar overzicht over te krijgen? Maak een kalender voor de vakantieweken. Geef daarop aan welke dagen jullie thuis zijn en wanneer jullie op vakantie gaan. Ook dagjes uit of uit logeren komen op de kalender. Aan het eind van elke vakantiedag kunnen jullie die dag doorstrepen of er een sticker op plakken. Zo krijgt je kind grip op de tijd. Je kunt de kalender ook samen met je kind maken en versieren.

Speelt je kind graag met andere kinderen? Vraag dan voor de vakantie wanneer vriendjes en vriendinnetjes thuis zijn. Dan weet je wanneer je kind speelafspraakjes kan maken.

Overzicht over de dag

Sommige gezinnen vullen ook elke dag een dagplanning in. Voor kinderen die zich prettig voelen bij voorspelbaarheid kan dat fijn zijn. Je zet hier de eet- en drinkmomenten op. Daar tussendoor is er tijd om iets voor jezelf te doen, samen dingen doen en afspraakjes met andere kinderen. Als jullie een uitstapje gaan maken kan je kind op de dagplanning zien wanneer jullie gaan vertrekken. En of jullie ’s avonds weer thuis eten of niet. Op zo’n dagplanning kun je ook “alleen-tijd” aangeven. Dit is tijd waarop iedereen iets voor zichzelf doet. Zo plan je ook voor jezelf wat vrije tijd.

Voor sommige kinderen werkt het goed om samen een lijst te maken met ideeën voor de tijd die ze zelf moeten vullen. Denk hierbij aan tekenen en kleuren, puzzelen, favoriet spelmateriaal, buiten spelen, bouwen, kleien, bellenblazen, lezen. Onderaan deze blog vind je een paar websites waar je leuke ideeën kunt vinden.

De samen-tijd kan je besteden aan uitstapjes, maar ook aan klusjes in en om het huis. Of samen bedenken wat jullie gaan eten en daar dan de boodschappen voor doen. Misschien vind je kind het ook leuk om te helpen bij het koken.

Op www.knutselidee.nl vind je heel veel leuke activiteiten om in de zomervakantie te doen. En als je op deze site zoekt naar “spellen” kom je bij allerlei spelletjes die je kind zelf kan maken en daarna kan spelen, dubbel plezier 😉

Op www.leukekinderactiviteiten.nl staan heel veel activiteiten in verschillende thema’s. Je vindt hier ook leuke proefjes en experimenten. En lekkere recepten voor eten en drinken om eerst te maken en dan van te smullen! 

Kijk op https://wijzeroverdebasisschool.nl/uitleg/waterspelletjes voor een verzameling verkoelende waterspelletjes. En moet je lang in de auto zitten op weg naar je vakantiebestemming? Kijk dan vooraf op https://wijzeroverdebasisschool.nl/uitleg/spelletjes-voor-in-de-auto Daar vind je veel ideeën voor spelletjes die je onderweg kunt doen.

Het team van Door ergotherapie wenst jullie een hele fijne zomer en tot ziens!

Deel dit bericht met je vrienden.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt dan elke maand de beste tips en adviezen direct in je mailbox