We krijgen regelmatig vragen van ouders over een kind dat op kleding kauwt. Een kind stopt bijvoorbeeld steeds de halsboord van een trui of t-shirt in de mond. Of het bijt gaatjes in de boorden van de mouwen. In de klas zien leerkrachten dat sommige kinderen veel op hun potlood kauwen.
Waarom doet een kind dit? En wat kun je eraan doen? Daarover gaat deze blog.
Waarom die kauwbehoefte?
Kinderen die op hun kleren en potloden kauwen doen dit niet zomaar. Ze hebben hier behoefte aan. Dat kan twee redenen hebben. Sommige kinderen kauwen om spanning te verlagen. Bijvoorbeeld als een kind zenuwachtig is voor een opdracht. Of als het last heeft van overprikkeling in een drukke omgeving, in de klas, op het schoolplein of met veel mensen in een woonkamer. Door het bijten op materiaal kan het kind die stress verlagen.
Andere kinderen gebruiken het kauwen om te zorgen dat ze goed kunnen blijven opletten. Dit zijn kinderen waarbij de alertheid makkelijk wat wegzakt. Bijvoorbeeld als ze stil moeten zitten en luisteren naar een uitleg. Of om zich goed te kunnen concentreren op een opdracht. Door te kauwen zijn de kaakspieren actief en dat helpt hen om alert te zijn.
Wat kun je eraan doen?
Het kauwen op kleding of potloden heeft dus een nuttige functie. Maar het is wel heel jammer als die leuke nieuwe trui meteen allemaal gaatjes heeft! Daarom zoeken we bij de ergotherapie graag mee naar andere oplossingen. Andere manieren waarop het kind spanning kan verlagen of alertheid kan verhogen.
Soms werkt het voor een kind om verzwaring op schoot of op de schouders te voelen. Of om met een friemelspeeltje te mogen spelen. Ook kun je met de behoefte aan kauwen rekening houden door het kind knapperige of taaie dingen te laten eten. Geef bijvoorbeeld crackers of geroosterd brood in plaats van brood. En geef gedroogd fruit, wortel of stevige appels mee. Drinken door een dun rietje helpt ook om de spieren rond de mond actief te maken.
Door verspreid over de dag steeds de mondspieren aan het werk te zetten bij eten en drinken kom je tegemoet aan de kauwbehoefte. En blijven kleren en potloden hopelijk heel!
Wel of niet kauwmateriaal kopen?
Er is veel materiaal te koop om op te kauwen. Bijvoorbeeld doppen die je achterop een potlood kunt zetten en allerlei modellen kauwstaafjes. Er zijn ook kauwsieraden te koop in allerlei mooie vormen en kleuren. Een kind draagt die aan een veter om de hals, als een ketting. Hier kan een kind stevig op bijten.
Voor sommige kinderen werkt dit goed. Andere kinderen verliezen zich hierin. Ze stoppen het hele sieraad in de mond en gaan er juist nog meer van kauwen. We raden daarom aan om een kind niet de hele dag een kauwsieraad te laten dragen.
Meer vragen? Advies nodig?
Bij Door Ergotherapie werken therapeuten die opleidingen hebben gevolgd over Sensorische Informatieverwerking. Je kunt hierover verder lezen in de blog “Meer over prikkelverwerking”. We kunnen onderzoek doen en adviezen geven speciaal gericht op jouw kind en jouw situatie. Bijvoorbeeld als jouw kind veel kauwbehoefte heeft. Of als je merkt dat je kind moeite heeft met prikkels uit de omgeving.
Stuur een mail naar info@doorergotherapie.nl of bel met Dorien Kikkert (06 51460624).