Is jouw kleuter schrijfrijp?

Het nieuwe jaar is weer begonnen! Voor de oudste kleuters komt de overgang naar groep 3 dichterbij. Is jouw kleuter toe aan leren schrijven? Of is er wat extra ondersteuning nodig? In deze blog lees je over een nieuw groepsprogramma voor in de klas en thuis.

WRITIC

Vorig jaar gaven we in onze blog van januari informatie over een test die in de klas kan worden afgenomen. Deze test heet WRITIC. Dit is een afkorting van Writing Readiness in Context. We nemen deze test af bij kleuters in de laatste maanden in groep 2 als ouders of leerkracht zien dat een kind wat moeite heeft met de fijne motoriek en het kleuren en tekenen. 

De test start met een paar vragen over hoe vaak een kind tekent en kleurt. En over hoe leuk het kind dat vindt. Daarna mag het kind op een aantal werkbladen tekenen en kleuren en letters en cijfers namaken.

Waarom afnemen van de WRITIC?

In groep 3 starten alle kinderen met leren schrijven. Als het leren schrijven van de letters lastig is, heeft dat ook invloed op het leren lezen en spellen. 

In groep 2 kun je vaak al zien welke kleuters in groep 2 moeite hebben met de pengreep bij het tekenen en kleuren. Of met de schaargreep bij het knippen. Of met het spelen met kleine voorwerpen, zoals strijkkralen. Die kleuters zijn nog niet aan leren schrijven toe. Met de WRITIC kun je dit meten. En goed zien welke opdrachten of bewegingen vooral lastig zijn.

Alle ergotherapeuten van Door Ergotherapie kunnen de WRITIC afnemen. 

En hoe dan verder?

Soms blijkt uit de score op de WRITIC dat een kind nog niet startklaar is voor het leren schrijven. Dan is het belangrijk om gericht te oefenen. We geven daarvoor tips aan ouders en aan de leerkracht. En sommige kinderen krijgen een periode ergotherapie, om de ontwikkeling van de fijne motoriek extra te stimuleren.

Daarnaast is er nu ook een groepsprogramma. Kleine groepjes kinderen kunnen zo in de klas samen oefenen. Dat geeft nog meer stimulans en plezier!

Nieuw: het WRITIC groepsprogramma

Bij het WRITIC groepsprogramma oefenen de kinderen met een lagere score op de WRITIC in de klas met een ergotherapeut. Dit kan gewoon terwijl de andere kinderen in groepjes andere taakjes doen. De ergotherapeut komt 10x in de klas, 1x per week. Bij elke keer krijgt de leerkracht ook een korte uitleg over de oefening die die week herhaald kan worden in de klas. En in het werkboek staat een opdracht om thuis met je kind te doen. 

Dat zijn al drie oefenmomenten in de week! De opdrachten zijn leuk om te doen. Ook samen met jou als ouder of met de andere kinderen in de klas. En je kind zal merken dat het beter wordt in de taken waarbij je papier en potlood nodig hebt.

Meer informatie?

Wil je meer weten over de WRITIC en het groepsprogramma? Voor je kind of voor leerlingen in je klas? Neem gerust contact met ons op! Via het contactformulier op de website, door een mailtje te sturen naar info@doorergotherapie.nl of telefonisch 0651460624.

Deel dit bericht met je vrienden.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt dan elke maand de beste tips en adviezen direct in je mailbox